Historie in Amsterdam

Ajax away. Als het gaat om zwarte pieten hebben we zoiets van: van tradities blijf je af. In het geval van Ajax – Willem II ligt dat iets anders. Laat die traditionele 5-0 maar een keer zitten, doe maar wat anders.

Met een handjevol supporters(104), waaronder een klein groepje jongens van KS79 reizen we af naar Amsterdam. Bij aankomst krijgen we één op één politie begeleiding. Meer blauw dan rood-wit-blauw. Nooit goed.

Een van onze jongens dacht ik trek m’n duurste jas aan. Weh denkte? Komt ie nie binnen! Het merk CP Company heeft brillen verwerkt in de capuchon en dat is natuurlijk ten strengste verboden. Paar boze woorden later en met één man minder betreden we het uitvak.

Ondertussen zijn degene thuis natuurlijk laaiend over het bericht van de jas. Snel wat geld overgemaakt, en een kaartje voor het thuisvak aangeschaft voor onze gevallen strijder. Twintig minuten later ontvangen we de eerste selfie. Nog eens twintig minuten later ontvangen we er nog een. Zit ie dan, tussen de Ajacieden met z’n Willem II hoedje. Willem II scoort de 1-2 en deze soap krijgt zijn vervolg. Tien beveiligers komen het vak op en begeleiden onze jongen naar buiten.

Even blijft het stil. Vervolgens krijgen we een nieuwe selfie. Dit keer met gouden medaille om zijn nek. 200 meter sprint in nog geen 15 seconden. Hij dacht het restant van de wedstrijd wel in een café rondom de ArenA te kunnen kijken, dit lag toch net even wat anders. Twintig kale dertigers kijken hem aan, en de medaille was een feit.

Hierop besluit hij maar eieren voor zijn geld te kiezen en ergens op een terrasje radio langs de lijn op te zetten.

De terugweg is een mooi moment om dit stuk geschiedenis een plaatsje te geven.

En oh ja, we wonnen met 1-2 uit bij Ajax.

ajax_wii_02

ajax_wii_01