Ajax – Willem II (beker)

Na de historische overwinning op 20 augustus, mochten we ook deze maand richting Amsterdam voor een potje voetbal. Ditmaal niet voor de competitie, maar voor de KNVB beker. Eitje natuurlijk, aangezien we vorige keer met 1-2 winst weer naar Tilburg gingen.

Ruim 400 Tilburgers hadden er vertrouwen in en gingen (vooral) met de auto richting Amsterdam, enkelen kozen er voor om met de bus te gaan. Vanwege de vervelende gang van zaken op 20 augustus j.l. reisde een deel van onze groep niet af naar de hoofdstad. Toch koos 35 man er voor om de trip te maken, verdeeld over auto’s en bussen.

Rond de klok van 17:00 uur werd er verzameld en na een goed gevuld bord bami van moeders, werd er rond de klok van 18:00 uur in de auto gestapt om te vertrekken richting de Amsterdam ArenA. Al snel werd duidelijk dat de bami niet bij iedereen goed gevallen was. Nadat de chauffeur zijn endeldarm had geleegd en verschillende oriëntaalse gassen de auto in had geblazen, werd er naar adem gesnakt op parkeerplaats de Lucht. Hier moest immers tussen 19:00 uur en 19:15 uur omgewisseld worden. Hierna werd onder het genot van verschillende Juupkes en muziek variërend van Warface tot emotionele nummers van Enrique Iglesias, de weg richting Amsterdam vervolgd.
Eenmaal aangekomen bij de ArenA, werd de auto geparkeerd in een van de parkeergarage. Al snel werden we opgemerkt bij de betaalautomaat en werden ons opmerkingen naar de kop gesmeten als: “Hey ouwe, jullie gaan niet weer winnen he, ik heb deze keer mijn kinderen bij.” Lachend werd de weg naar het stadion in vervolgd en liepen we tussen de Ajax supporters door richting het uitvak. Hier aangekomen leek het erop dat de beveiliging ten opzichte van de vorige wedstrijd, wat gastvriendelijker was geworden. Helaas bleek schijn te bedriegen, hierover later meer.

Aangekomen op de tribune werd al snel duidelijk dat ze in Amsterdam niet zo’n zin hadden in een bekerpotje. Vooral lege tribunes waren het uitzicht vanuit het uitvak.
Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Het was weer ouderwets slecht en liepen de gehele wedstrijd achter de feiten aan. Hierdoor keken we al gauw tegen een 2-0 achterstand aan. Waar Croux in de 2e helft dé kans op de 2-1 mistte, scoorde Ajax in de hier opvolgende tegenaanval de 3-0, waardoor het doek definitief was gevallen. Hierna werd het ook nog 4-0 en 5-0 en konden we met een flink pak slaag weer richting de auto’s.

Althans, dat dachten we. Wanneer iedereen probeerde door de enige uitgang de weg richting parkeerplaats te zoeken, bleek maar weer eens hoe gastvriendelijk de Amsterdamse beveiliging/politie is. Met man en macht werd de uitgang geblokkeerd zodat de Willem II’ers nergens heen konden. Hierdoor ontstond wat geduw en getrek waardoor de politie van Amsterdam de wapenstok trok en iedereen die een stap te ver zette zonder genade weer terugsloeg.

Eenmaal buiten aangekomen leek de rust te zijn wedergekeerd. Helaas vond een beveiliger van Ajax, een man die notabene betaald word om de orde te bewaken, het nodig om volledig te flippen tegen een Willem II supporter. Gevolg: een wild om zich heen slaande professionele bewaker die dacht dat Harambe uit de dood was opgestaan en zijn collega’s die hem met man en macht probeerde rustig te houden. Ook was de politie van Amsterdam nog aan de beurt om zich van haar beste kant te laten zien. Een menneke van een jaar of 15, die zonder dat hij het in de gaten had tegen het hek aan leunde (wat natuurlijk echt niet kan) werd met een smerig babbeltje meegenomen en uiteindelijk door (lees!) 6 agenten omsingeld en in de boeien geslagen. Wederom chapeau! De supporters die met de auto waren, werden onnodig lang in het uitvak vast gehouden en uiteindelijk onder begeleiding naar de auto’s begeleid. Wederom blijkt maar weer hoe triest het gesteld is met de politie in Amsterdam.

Eenmaal aangekomen bij de auto werden de blikken bier weer open getrokken en werd de reis richting Tilburg weer ingezet onder het genot van het homofiele afspeellijstje van de shotgunhouder. Al met al was het weer een ouderwets gezellig avondje in Amsterdam en kunnen we ons nu weer focussen op het seizoen. Om te beginnen aanstaande zondag in Nijmegen!

aja_wii_bkr_04aja_wii_bkr_03aja_wii_bkr_02aja_wii_bkr_01