Nieuwjaarscorteo Antwerp Dynamite

Daar stond ‘ie dan, geel gemarkeerd in onze agenda. De nieuwjaarscorteo van Antwerp Dynamite. Het eerste weekend van 2017 begon voor ons vrijdagavond 6 januari in Antwerpen. Vorig jaar zijn er al veel van onze jongens die kant op gegaan en telkens kwamen zij thuis met geweldige verhalen. Dit was reden voor enkele nieuwelingen om ook de sfeer bij Royal Antwerp FC een keer te gaan proeven, of cultuur snuiven, maar net hoe je het wilt noemen.

Helaas was er niet voor iedereen een warm welkom in België, een aantal Nederlandse auto’s werd nog voor aankomst bij Taverne The Great Old stilgezet langs de weg om grondig geïnspecteerd te worden. Ondanks het goede verloop tussen KS79 en politie Tilburg vond de Belgische rijksrecherche en de AIVD het nodig om op te treden alsof Frank Masmeijer opnieuw de havenstad in kwam. De inzittenden werden binnenstebuiten gekeerd en ook de auto werd tot onder de motorkap doorzocht met zaklampen. Stelde je meneer agent een vraag werd er gedreigd dat je het land uitgezet zou worden, dat ze zo in Nederland maar eens optreden. Achja, de controle dan. Een iemand had een grammetje wiet meegenomen uit Nederland, tja, het mag niet in België, maar toch. De politie schakelde de hulp in van speciaal getrainde drugshonden om de auto alsnog grondig te doorzoeken. Terwijl dit gebeurde werden de 4 inzittenden al meegnomen door de politie, zij mochten in een cel zitten totdat de wedstrijd was afgelopen. Een ding is zeker, zij hadden het warmer dan degenen die het wel tot de Bosuil hadden gered.

Taverne The Great Old dan, het café waar zowel Antwerp Dynamite als een heleboel andere aanhangers van RAFC zich opmaken voor de wedstrijden. Een soort combinatie van een bruin café en een voetbalkantine, zo waren er wat oude mannen aan het biljarten, hun vrouwen genoten van een speciaalbiertje maar ook waren de Antwerpsupporters onder het genot van stevige Belgische technobeats zich moed in aan het drinken voor de match tegen Roeselare, de nummer één in de Belgische Tweede Divisie. Niet iedereen had het zo op de techno voorzien en ook werd er honger geleden door de Tilburgers, gelukkig zat er een Turkse supermarkt om de hoek waar ze wel wisten te profiteren van al die hongerige Hollanders. Voor €1,50 kreeg je een Turkse pizza daar, dus ja, doe er dan maar 3. Kost geen drol, zorgt wel voor maagkrampen en zorgt ook voor een topomzet voor die Türk. Hoe later het werd, hoe donkerder en drukker het werd en waar net voor een nieuwjaarscorteo druk is, is vuurwerk. Al snel ontstond er een mooi voetbalsfeertje bij The Great Old.

In tegenstelling tot vorig jaar met de nieuwjaarscorteo was het nu droog, vorig jaar sneeuwde het zo heftig dat je bij terugkomst in Tilburg nog zeiknat was. En dan staat er ook nog zo’n verraderlijke wind op de Bosuil. De meesten hadden voorzorgsmaatregelen genomen dit jaar, 3 paar sokken, mutsen, nekwarmers, handschoenen, trui, vest, jas. En toch was het opnieuw kou lijden op de tribune. Geen straalkachels, geen supporterscafé, niks om je op te warmen in de rust of tijdens de wedstrijd, gewoon jaren 80-stylo, de reden waarom mensen zo graag naar Royal Antwerp gaan. Eigenlijk verheugde je jezelf voor de wedstrijd al weer op de warme airco in de auto.

Wat niet meer zo jaren 80-stylo is dit seizoen zijn de elektrische draaideuren bij de ingang van het stadion, voorheen kon je dringen en zonder kaartje doorlopen in de kou, nu moet je je ticket scannen voordat je door een draaideur mag. En dan loop je als buitenstaander toch echt tegen een probleem aan. De Belgen hebben bedacht dat het handig zou zijn om bij de friet- en snackkraampjes niet meer met cashgeld te kunnen betalen, maar enkel met geld dat je op je seizoenskaart zet. Eerste probleem is dus het niet hebben van een seizoenskaart, deze konden we gelukkig lenen van onze vrienden van Antwerp Dynamite. Tweede probleem was het opwaarderen van de kaart, de stroomvoorziening buiten bij de Bosuil was uitgevallen, waardoor alle apparatuur om je kaarten op te waarderen stil lag. Dit duurde zo’n 20 minuten, waardoor de helft van Tribune 2 met een lege maag stond kou te lijden. Eigenlijk is ook dat wel weer mooi, het maar halve bak moderniseren en het niet eens goed kunnen doen.

De wedstrijd kunnen we kort over zijn, het leek Willem II van 2010 wel, wat was het niveau bar en barslecht. Maarja, je gaat dan ook niet voor het voetbal naar de Belgische Tweede Divisie. Antwerp creëerde kans na kans, vooral in de aantrekkelijke tweede helft, maar geen een bal vloog er in. Een bal op de paal, een bal op de lat, meerdere malen 1 op 1 met de doelman. Eigenlijk voelden we de tegentreffer al aankomen, maar gelukkig werd er 2 maal een doelpunt van Roeselare afgefloten voor buitenspel. En opeens was ie daar, William Owusu, voorheen de antiheld van de Ploeg van ’t Stad, nu een ware cultheld. Hij scoort aan de lopende band, terwijl hij vroeger eigenlijk maar een braaiert was. 1-0 voor Royal Antwerp, Taste of Summer door de speakers en Tribune 2 die letterlijk uit zijn voegen barstte. Wat een beleving en wat geweldig om mee te maken zeg. Ook na de wedstrijd werd er samen met de spelers nog groots feest gevierd.

Na de wedstrijd nog even bij Taverne The Great Old gedag zeggen tegen onze Belgische vrienden en daarna zo snel mogelijk in een warme auto terug naar Tilburg. Binnenkort zullen de boys van Antwerp Dynamite weer een wedstrijd in het Koning Willem II Stadion bezoeken. En wie weet spelen Royal Antwerp en Willem II nog eens tegen elkaar, in een oefenpot dan ;-).