Royal Antwerp U23 – Willem II U23

Iedere voetbalsupporter kent het gevoel vast wel, maandagavond, weekend voorbij, de week is weer begonnen en je zat de hele dag op Facebook rond te struinen omdat er op je werk of school geen donder te doen was. Althans, je had geen zin om iets te doen. Dan is er ook nog eens die interlandperiode waar eigenlijk geen enkele clubsupporter op zit te wachten. En dan opeens staat daar een bericht online, Willem II U23 oefent tegen Royal Antwerp U23 op donderdagavond. SUPER! Een oefenwedstrijd tussen Willem II en RAFC is iets waar wij als KS79 samen met onze vrienden van Antwerp Dynamite al lange tijd op hopen. Nu is het natuurlijk maar een jeugdelftal, maar dit is een uitgelezen mogelijkheid om te laten zien aan supporters, clubbestuurders, veiligheidsmedewerkers, politie en burgemeester dat deze twee clubs ontzettend goed samen gaan zonder enkele wanklanken.

Na wat contact met de jongens van AD besloten wij om af te reizen naar Antwerpen, jongens spijbelden, vroegen vrij van hun werk, gingen eerder weg op stage en zorgden dat zij mee konden gaan op deze, onvergetelijke trip. Rond een uur of 5 reden we in Tilburg weg met 6 à 7 volle auto’s. Op weg naar het complex van Rochus, een amateurclub in Antwerpen. Alles op dat terrein straalde voetbalcultuur uit, ik denk dat het stiekem best een leuk tripje was geweest voor Joris van de Wier, de Kruikenzeiker of andere mensen die van pure, aftandse voetbalcultuur houden.

Kom je aan daar bij Rochus, loop je een rondje langs het veld en dan sta je zonder dat je het door hebt pal in de dugout van RAFC en Willem II. Drie klapstoelen recht voor de kleedkamer, ‘ooh, de tribune is aan de overkant’. Wij achter de goal langs, werd daar nog een lichtmast getest op het feit of deze beklimbaar was, en ja hoor, hier kon makkelijk 6 man tegelijk in met fakkels en poespas… De tribune was geweldig, er waren 3 betonnen balken neergelegd bovenop elkaar en daar moest je het maar mee doen. Gelukkig waren er wel reclameborden, zo konden we ten minste nog onze spandoeken ophangen voor de tribune.

 Één ding dat natuurlijk niet kon missen was pyro, en bij de opkomst van de teams was dit ook zeer zeker aanwezig. Zo ernstig dat er nog een brandweerauto het terrein voorbij kwam rijden nadat de rook was opgetrokken van het veld.

Tilburg Tifosi heeft een filmpje van de opkomst + pyro online gezet. Veel saamhorigheid tussen alle fans en ook veel samenzang, zo klonken beide clubliederen, COYR, Goale Maoke en nog een aantal supportersongs. De wedstrijd zelf was zoals we ook allebei gewend waren van onze eerste elftallen. Willem II speelde kansloos in een uitwedstrijd en Antwerp speelde slecht voetbal op een slecht veld.

Tot ieders verbazing was het Royal Antwerp dat de openingstreffer maakte, hoongelach bij de Belgen wat leidde tot enkele ludieke klassiekers als ‘You’re shit and you know you are’ ‘Willem II kan niet mee’ en ‘Who the fucking hell are you’. Dit werd door de Nederlanders natuurlijk weer opgepikt met wat geschreeuw over de 12 jaar niets op de Bosuil en iets met enkel zingen als je wint. Zoals in België volgens mij elke dag het geval is, vloeide de Jupiler rijkelijk. De kantine was goed voorbereid op onze komst en draaide een omzet die zij normaal in het weekend ook behalen.

De spelers van RAFC en Willem II waren zo vriendelijk een bal achter te laten op het veld, wat zorgde voor in eerste instantie een pitch invasion waarbij de ogen enkel op de bal gericht waren. Later bleek dat het voetballen in de rust ook een gebroken enkel en een afgescheurde kruisband heeft opgeleverd bij sommige jongens.

De opkomst van de tweede helft werd opnieuw ingeleid met een hoop vuurwerk, nu was het de lichtmast achter de goal die toneel was voor de pyroshow. Het leverde mooie Poolse beelden op, op de Rochus. Dit deel van de wedstrijd stond eigenlijk meer in het teken van het verbroederen op de tribune, iedereen kletste wat met elkaar en er waren maar weinig mensen die doorhadden dat het al 3-0 stond voor Antwerp. Een wanvertoning van Willem II pur sang, zoals gewend eigenlijk. Er was een supporter die werkelijk helemaal niks meer door had, hij vond het zo gezellig en had zoveel gedronken dat hij zijn eigen broek, plus die van 3 omstanders vol spauwde.

Na de wedstrijd werden wij als supporters bedankt door de spelers van Royal Antwerp en Willem II. Met zijn alle nog het veld op om een groepsfoto te maken met Antwerp Dynamite, KS79 en wat omstanders. De spelers van Royal Antwerp zagen dit en kwamen op de fotograaf afgesprint, ook zij wilden op de foto. Willem II was helaas de kleedkamer al in, anders was het dé perfecte foto.

Al met al was het een geweldige doordeweekse voetbaltrip, veel gelachen, veel gedronken, veel gezongen en vooral aan iedereen laten zien dat Willem II en Royal Antwerp twee prachtige clubs zijn die zonder enige trammelant samen kunnen. Het is te hopen dat de clubbestuurders in het voorprogramma een datum kunnen prikken voor een échte oefenwedstrijd tussen de eerste teams. En of dat dan op de Bosuil is, of in het Koning Willem II Stadion, dat maakt eigenlijk geen bal uit. Als er maar een groot voetbalfeest kan plaatsvinden.

ANTWERP X TILBURG

Teken de petitie voor een oefenwedstrijd!
https://www.petities24.com/oefenwedstrijd_tussen_willem_ii_en_rafc